Skip to main content
Розмістити

© Сайт оголошень Bizy. Усі права захищено.

 
 
 
 
Що робити якщо затопили сусіди

Затопили сусіди: що робити і куди звертатися?

Якщо ваше помешкання затопили сусіди, і вони не бажають добровільно відшкодувати матеріальні збитки, виниклі в результаті затоплення, вам потрібно знати, як діяти. У цій статті ми розкажемо вам про правові аспекти цієї ситуації та порадимо, куди звертатися для отримання допомоги.

Що робити, коли затопили сусіди?

Якщо ваше помешкання затопили сусіди і вони не бажають добровільно відшкодувати завдані збитки, вам слід звернутися до суду. Згідно з Цивільним кодексом України, позов до фізичної особи може бути пред'явлений в суді за місцем її проживання або перебування. Тому, якщо ваші сусіди проживають у Тернополі, ви повинні звернутися до Тернопільського міськрайонного суду з позовом "Про відшкодування шкоди, завданої залиттям квартири".

Як зберегти докази залиття помешкання?

Для того, щоб мати можливість відшкодувати матеріальну шкоду, завдану залиттям квартири, вам необхідно зафіксувати факт залиття. Зверніться до балансоутримувача (ЖЕК або ОСББ) і попросіть скласти акт про залиття квартири. У цьому акті повинні бути зазначені характер затоплення, його причини, завдана шкода, пошкоджені речі та обсяги необхідного ремонту. Збережіть другий примірник акту у себе. Також рекомендуємо зробити фото або відео пошкоджень, завданих залиттям квартири.

Як підтвердити розмір збитків?

У суді вам потрібно буде підтвердити фактичний розмір понесених збитків. Для цього зверніться до експертної установи або експерта з проханням провести будівельно-технічне експертне дослідження. Експерт надасть вам кошторисний розрахунок вартості ремонтних робіт, які необхідно провести, а також висновок про оцінку майна, що можна долучити до справи.

Медіація як варіант вирішення спору

У разі, якщо сторони конфлікту погоджуються на медіацію і доходять згоди щодо суми та порядку відшкодування завданої шкоди, можна укласти медіаційну угоду. Медіація - це метод вирішення спорів із залученням посередника, який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і знайти взаємовигідне рішення.

Висновок

Якщо ваше помешкання затопили сусіди і вони не бажають добровільно відшкодувати завдані збитки, вам слід звернутися до суду. Збережіть докази залиття помешкання, зверніться до експерта для підтвердження розміру збитків. Також розгляньте можливість вирішення спору за допомогою медіації. Пам'ятайте, що вирішення цього питання регулюється законодавством України, тому важливо дотримуватися всіх правових норм і процедур.